Restitutiepolis of naturapolis

Restitutiepolis of naturapolis
Een naturapolis betekent dat de kosten direct door uw zorgverzekeraar worden betaald. Een restitutiepolis betekent dat u de behandeling eerst zelf betaalt en daarna de kosten declareert. Er zijn ook verzekeraars die beide vormen combineren. De details van elke vorm verschillen per verzekeraar.

Naturapolis
In principe worden al uw kosten direct vergoed. De meeste zorgverzekeraars willen dan wel dat u naar een arts of therapeut gaat, die een contract heeft met uw zorgverzekeraar. U kunt dus niet uw eigen arts of andere zorgverlener kiezen.

Restitutiepolis
U kunt zelf kiezen naar welke arts of therapeut u gaat. Meestal schiet u de rekening voor, declareert deze en krijgt het bedrag terugbetaald. Maar er zijn verschillen per zorgverzekeraar.

Heeft uw zorgverzekeraar een contract afgesloten met de zorgverlener, dan hoeft u niets voor te schieten. Uw verzekeraar betaalt de arts of therapeut direct het ‘wettelijke tarief’ of ‘marktconforme vergoeding’. Dit heet gecontracteerde zorg.

Er is ook niet-gecontracteerde zorg. Dan betaalt de zorgverzekeraar een deel van de kosten en u het andere deel. Bij gedeeltelijk gecontracteerde zorg vergoedt de zorgverzekeraar alleen de kosten van zorgverleners waar een contract mee is gesloten. Net zoals bij een naturapolis.

Combinatiepolis
Bij een combinatiepolis heeft u soms direct recht op zorg (net als bij een naturapolis) en soms krijgt u alleen uw kosten vergoed (zoals bij een restitutiepolis). Ook kan uw zorgverzekeraar contracten hebben met bepaalde zorgverleners. U krijgt dan een deel van de kosten niet vergoed als uw zorgverlener geen contract heeft met uw zorgverzekeraar. Let dus goed op de voorwaarden!

Restitutiepolis of naturapolis
5.14 (51.36%) 22 votes